Prosper Kalmogo is een 52-jarige albino man uit Burkina Faso die een behandeling tegen huidkanker ondergaat.

In India volgt Santha Kumary een opleiding tot verpleegkundige.


Piet Hoeve (1904-1993)

Piet Hoeve werd in 1904 geboren in Arnhem. Toen hij 12 jaar oud was kwam hij, wees geworden, bij een boerengezin in de provincie Overijssel. Hij volgde een handelsschool en ging daarna werken bij een bank, maar bleef in de avonduren doorstuderen.

Eind jaren twintig verhuisde hij naar Eindhoven waar het snel groeiende Philips hem – met zijn MO boekhouden en MO handelsrekenen – met open armen ontving. Hij startte bij Philips in de functie als hoofd van de afdeling Hoofdadministratie. Hier leerde hij ook zijn latere vrouw, Esther Zadoks, kennen die op dezelfde afdeling waar hij begon een zeer gewaardeerde secretaresse was. Piet Hoeve bleef zich ontwikkelen en studeerde in de oorlogsjaren, ondergedoken op de boerderij van zijn jeugd, door en voltooide kort na de oorlog zijn accountantsstudie.

Zijn tijd vooruit
Als hoofd administratie ontwikkelde hij een visie die zijn tijd ver vooruit was. Hij vond dat de lastposten uit de administratie – zoals deze medewerkers vaak werden beschouwd – een belangrijk aandeel hadden in het realiseren van de verkoop en het onderhouden van klantcontacten. Hij streefde er naar zijn mensen marktbewust te maken en leerde hen wat interne klantgerichtheid is. Bovendien hechtte hij grote waarde aan het opbouwen van teamgeest.

Piet Hoeve werd uiteindelijk directeur van Philips Nederland NV. Onder zijn leiding werden de eerste computers ingevoerd. Dit maakte het werk effectiever en efficiënter, maar Piet Hoeve bleef benadrukken dat ook bij automatisering van werkzaamheden de teamgeest het succes bepaalt. Bij zijn afscheid van Philips in 1964 was iedereen dan ook vol lof, bewondering en respect over zijn inspirerende en stimulerende wijze van werken.

© Copyright 2016 Hoeve Zadoks